AROID


Amorphophallussen kennen drie groeifasen. De meeste van deze Aronskelkachtigen volgen de hieronder beschreven teeltwijze voor de Amorphophallus konjac (slangenpalm). De plant wordt vooral gekweekt om zijn mooie tot 2 meter hoge bladsteel met 2 meter brede bladkroon. De bloem zelf bloeit maar kort en ruikt niet al te prettig.

Winterrust
Vanaf eind herfst / begin winter worden de knollen uit de grond gehaald, waarna ze droog en op een koele plaats worden opgeslagen. Bij voorkeur niet op een te lichte plaats.

Groeifase
Eind maart / begin april worden de knollen in gewone potgrond of bemeste tuinaarde opgepot. Bedenk dat de planten die verschijnen altijd groter zijn dan je verwacht uit het knolletje / de knol die je oppot. Neem dus een ruime pot. Plant de knol ongeveer halverwege de diepte van de pot. Geef wat water om de grond vochtig te houden. Zet de pot op een warmere plaats om de groei te stimuleren.
Wanneer de punt boven de grond verschijnt, dan meer water geven. Het blad (met het slangenmotief op de steel) zal in ca. 3 weken volgroeid zijn. 
De pot kan zowel binnen als buiten op een terras geplaatst worden. 
Laat de pot niet uitdrogen en geef regelmatig plantenmest. Eventueel na de zomer mest met een hoger kalium gehalte (laatste twee nummers van de mest hoger dan de eerste vier, bijv. NPK 20-20-40).

In de herfst zal het blad geel worden en afvallen. De knol kan daarna uit de pot worden gehaald en is een stuk groter geworden. Als eind november / begin december het blad nog niet is afgevallen, de plant koeler zetten en zo goed als geen water meer geven tot het blad afvalt. De knol is dan weer in winterrust.
Uiteindelijk kunnen de knollen zeer groot en zwaar worden.Bloeifase
Na 5 of 6 jaar, als de knol groot genoeg is, zal de knol eerst gaan bloeien. Dit kan al in februari gaan gebeuren zonder dat de knol is opgepot. De bloem bloeit een aantal dagen. De geur van de bloem is niet iets waar je voor thuis wilt blijven, maar de bloem zelf is spectaculair. Na de bloei verschijnt het blad en volgt de gewone teeltwijze. Een aantal soorten Amorphophallussen slaat na de bloei de groei voor een jaar over.

Zie ook het artikel in het populair wetenschappelijk tijdschrift 'QUEST' voor verdere informatie over Amorphophallus titanum (pdf 1 Mb).

 Amorphophallus konjac
Slangenpalm